Sebastian Holzhubers ‘New Rituals’

Het ritueel als reis naar het eigen innerlijk

 

Het werk van Sebastian Holzhuber is even gelaagd als complex, of het nu gaat om zijn schilderijen, ontstaan vanuit foto’s die verstilde, samengebalde momenten van een basale zelfervaring vastleggen, als om zijn ‘powersticks’, die hij maakt met rituele voorwerpen van over de hele wereld.

 

Zijn huidige werk richt zich op het ritueel zoals we dat in al zijn aspecten tegenkomen in de oeroude handelingen vanuit het collectieve onderbewuste. Geworteld in de aloude mystieke magie van stammen en culturen, als bevestiging van de eigen worteling in het leven, als een manier om sleutelmomenten in het leven te vieren en ze op deze manier als wezenlijk te benadrukken.

 

In tegenstelling tot traditionele rituelen grijpen de rituelen van Holzhuber niet terug op de in specifieke culturen bestaande expressievormen. De kunstenaar, geboren in Wenen en nu al 40 jaar woonachtig in Amsterdam, laat zijn ‘New Rituals’ ontstaan als ‘work in progress’ samen met de deelnemers, vanuit hun oorspronkelijke creativiteit en verbeelding.

 

Voor de kunstenaar, wiens werk tevens is beïnvloed door het Sjamanisme, de Soefitraditie en elementen van de ‘Heilpädagogik’, zijn de ‘New Rituals’ in wezen een uitnodiging tot een reis naar het innerlijk zelf, een avontuur om de landschappen van de ziel te ontdekken, van het onderbewustzijn en in het bijzonder van het verborgen eigen potentieel.

 

Dr. Silvia Anner-Aentres, Wetenschaps- en Cultuurpublicist in Wenen

 

 

Sebastian Holzhuber volgde de opleiding schilderkunst aan de Alanus Hochschule of Arts and Social Science in Bonn. Ook studeerde hij bij Magdalena Abakanowicz in Poznan, Polen.

Bij Thomas Atum O'Kane volgde hij de opleidingen ‘Kunst van het Spiritueel Begeleiden' en ‘De Alchemie van Transformaties'.